Духът на Лангедок в бутилка вино

През далечната 1892г. в сърцето на слънчев Лангедок, Южна Франция, е създадена семейна изба. Наследникът на избата – Жан-Клод Мас – официално я представя през 1997г. под името Domaines Paul Mas.

Жан-Клод Мас е четвърто поколение винопроизводител и изглежда отлично знае какво да предложи на очите, душата и особено на небцето. Благодарение на добрия бизнес нюх на своя създател, за по-малко от две десетилетия избата се сдобива с над 320ха собствени лозя и получава слава на една от най-бързоразвиващите се и успешни във Франция. И не само – днес вината на Domaines Paul Mas се изнасят в 45 страни на 5 континента, сред които България.

Любителите на виното имат причини да посетят имението на Paul Mas в Лангедок и да дегустират неговитевина. Те сe произвеждат от над 30 сорта грозде и са с проверено качество – от свежото бяло вино (Chateau Paul Mas „Vignes de Crès Ricards“), през ароматното розе (Paul Mas „Valmont Rose”) до плътното и меко червено (La Syrah Viognier Nicole Vineyard – RESERVE). Опитните дегустатори отдавна са оценили вината на Paul Mas като нежни и изтънчени, отлично балансирани и преди всичко пивки. Това е и причнината да бъдат отличени с над 300 медала само за изминалите 5 години. Последният заслужен приз в колекцията на Пол Мас е „ИЗБА НА ГОДИНАТА ЗА 2013г.”, отсъден от Асоциациата на сомилиерите в САЩ на престижното международно състезание SOMMELIER CHALLENGE.

Въпреки че е постигнал световна слава, Жан-Клод Мас държи на своите провинциални корени. За него съчетанието от традиция и иновации във винопроизводството е ключ към успеха и върви ръка за ръка с философията му за така жадувания в наши дни „провинциален лукс” (luxe rural). Или както той сам споделя: „Изкуството да претвориш духа на френската провинция в бутилка луксозно вино”.

„ХАМИ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ” ЕООД е официален представител за България на продуктите от портфолиото на престижния френски винопроизводител Paul Mas -Arrogant Frog, Mas des Tannes, Crеs Ricards, Domaine Astruc, Domaine de Martinolles, Prima Perla, Mas des Mas, Claude Val, La Forge estate.

 

Тези и други избрани френски вина може да поръчате на www.frenchwine.bg

Как да избираме вино по празниците

През цялата година, но особено по празниците по магазините има разнообразие от хиляди видове вина. Покрай Коледно-новогодишните празници се закупуват промишлени количества от ароматната течност. Добрите познавачи и ценители преценяват с лекота кое вино е подходящо за съответния празник. За останалите любители на виното можем да препоръчаме стандартни техники как да подберат наистина добро вино.

Ако не знаете много за вината, не се хвърляйте да избирате по цена или дизайн на бутилката. Отделете време, за да съберете информация. Част от нея се съдържа върху етикета. Ако избирате вино от FrenchWine.bg има подробно описание на всяко вино. Какво ви трябва?

-          Година на производство – колкото по-отлежало е виното, толкова вкусът му е по-наситен и става все по-хубаво;

-          Произход на виното;

-          Дали е брано на ръка;

-          Реколта;

-          Вид на виното – червено, бяло, розе, био, пенливо;

-          Категория – трапезно, регионално, качествено;

-          Производител или фирмата, която го бутилира;

-          Обем на опаковката;

-          Съдържание на алкохол.

-          Цена – тя не е показател за качество, зависи от търсенето и от комплексни фактори, изброени по-горе;

-          Вкус – ако ви се предоставя възможност, опитайте виното, преди да го закупите. Правилото е: колкото по-дълго се запази вкусът в устата ви, толкова е по-качествено виното.

Следващото нещо, което е необходимо да направите, е да проверите кое вино е подходящо за храната, която смятате да приготвяте по празниците. Виното допълва различните храни. Червеното е подходящо за месо, а бялото за риба и пилешко.

Важно е да купувате вино от утвърдени производители, за да предотвратите рисковете за здравето си и това на вашето семейство и гости. Винаги избирайте бутилка с коркова тапа или винт, но никога с капачка от синтетичен корк.

Сервирайте виното с подходяща температура – между 16 и 18 градуса.

И не на последно място – насладете се на направения от вас добър избор и го споделете с приятели.

Красотата на френското вино

Казват, че Испания притежава най-много площи, а Италия някои години произвежда по-голямо количество вино, но въпреки това Франция си остава нацията на виното. Хиляди хора определят Франция като синоним на виното, но не на някакво обикновено, а на вино с изтънчен вкус и изключителни качества.

Лозята във Франция се разпростират на 900 000 хектара и дават годишно 60 милиона хектолитра вино, което е на стойност между 50 и 60 милиона евро или 7-8 милиарда бутилки. С тези количества Франция се определя като най-големият производител на вино в света.

Освен производствените мащаби Франция е една от държавите с най-голяма история в производството на вина. То датира още от римско време 6 века преди Христа, с колонизацията на Южна Галия от гръцки заселници. Лозарството започва да процъфтява със създаването на гръцката колония Марсилия. Римската империя дава лиценз на цели региони в южната част за производство на вино. Християнството и винарството 3-4 век преди Христа се развиват неразделно, като голяма част от монасите се занимават с винарство и лозарство и се усъвършенстват във винени умения. Най-добрите лозя се водят собственост на манастирите и тяхното вино се определя като най-висококачествено.

Всяка държава, която се стреми към международно признание в областта на винарството, копира стила на вината от Бордо, Бургундия, Лоара, Шампан или Прованс. Френските сортове шардоне, совиньон блан, каберне совиньон, мерло и сира могат да бъдат намерени навсякъде по света. Много страни се опитват да достигнат високото качество на френското вино и правят вино от местни лозя по френски образец и технологии. Много рядко се случва на международни състезания и дегустации някое френско вино да бъде изместено от първото място.

В помощ на специалистите и винолозите много спомага климатът на страната. Франция граничи с Атлантическия океан и Средиземно море. Френските винени региони са разположени между 42° и 50 ° северна ширина. В Южна Франция средиземноморският климат е гаранция за узряването на гроздето, а хладният въздух, идващ от морето не позволява изпаряването на ароматните и вкусови вещества. Известни винени региони във Франция са: Божоле, Бордо, Британи, Бургундия, Шампан, Корсика, Лоара, Норманди, Прованс, Савой.

Франция е известна най-вече с червеното си вино, като то представлява 75% от цялата й продукция. Областите, които са известни с друго вино, са Елзас, Бургундия, Шампан и бреговете на р. Лоара. В Южна Франция розето играе решаваща роля, като то отлично се комбинира с местната кухня през горещото лято, противно на червеното вино. Розето идва от Прованс и долината на Рона.

От сортовете първо място по производство заема Каринян (Carignan) от област Миди. Произвежда се на 150 000 хектара. На 130 000 хектара се простира сортът Уни Блан (Ugni Blanc), като основната суровина на производството е коняк. Гренаш (Grenache) е следващият сорт по площ – 90 000 хектара по бреговете на река Рона, Миди и Прованс. Мерло заема четвърто място – на 60 000 хектара. Сензо (Cinsault) присъства в почти всички добри южнофренски вина. Простира се на площ 50 000 хектара. Но от всички сортове на френските вина неминуемо води Каберне Совиньон. Отглежда се в област Бордо предимно, на 40 000 хектара. Шардоне е следващият световноизвестен сорт с неговите 25 000 хектара. Пино Ноар от област Бургундия е на 23 000 хектара; Каберне Фран - 22 000 хектара и Сира, най-добрият сорт от долината на Рона, 15 000 хектара.